Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

USL va semna foarte curand un memorandum cu sindicatele din domeniul feroviar

Victor Ponta: USL va semna foarte curand un memorandum cu sindicatele din domeniul feroviar

Uniunea Social-Liberala va semna foarte curand un memorandum cu sindicatele din domeniul feroviar, care va cuprinde prioritatile si strategia comuna pentru a salva caile ferate din Romania, a declarat, marti, presedintele PSD, Victor Ponta, dupa intalnirea cu reprezentantii sindicatelor din sectorul feroviar.

“Avem un parteneriat, am discutat cu ei (sindicalistii n.r.) in numele intregii USL si foarte curand vom semna un memorandum cu prioritatile si cu strategia comuna pentru a salva caile ferate din Romania si pentru a duce Romania si din punctul de vedere al infrastructurii feroviare la ceea ce inseamna Europa”, a afirmat Ponta.

Liderul PSD a mentionat ca obiectivul opozitiei, ca si intelegerea cu sindicatele, vizeaza “oprirea si incetinirea procesului de distrugere al sistemului cailor ferate”.

“Situatia cailor ferate, sentimentul si convingerea noastra este ca in aceasta perioada guvernul Boc incerca sa finalizeze ceea ce inceput ministrul Transporturilor Traian Basescu in 1998-1999 si anume, practic, distrugerea sistemului cailor ferate, a ceea ce odata era a doua armata a tarii. CFR-istii au fost intotdeauna un dusman, un adversar pentru Traian Basescu si, iata, incepand din 1998 si pana astazi, practic, sistemul de cai ferate este distrus, este capusat”, a precizat Ponta.

La randul sau, Molea Ioan, presedintele Aliantei Nationale Feroviare, a declarat ca sindicalistii au prezentat social-democratilor o situatie actuala a cailor ferate din Romania, dar si “un pic din trecutul guvernarii PSD din perioada 2000-2004, pentru ca de atunci a inceput declinul unitatilor de cale ferata”.

Potrivit acestuia, sindicalistii au dorit sa afle de la social-democrati care este strategia opozitiei in privinta cailor ferate.

“Le-am facut cunoscut faptul ca astazi suntem in situatia conflictuala la cele trei unitati de cale ferata ca in maxim o saptamana doua sa inceteze activitatea la calea ferata. Nu suntem de acord cu disponibilizarile care se preconizeaza la calea ferata, nu exista contract de munca, noua reorganizare pe care vor s-o puna in practica nu are nimic eficient si nu aduce nimic bun. Noi suntem in perioada de conciliere cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu cei ai Ministerului Transporturilor, iar daca rapunsul va fi negativ, oamenii au hotarat ca vor intrerupe activitatea”, a spus Molea.

La randul sau, Mantescu Iulica, presedintele Federatiei mecanicilor de locomotiva, a afirmat ca sindicalistii isi doresc ca in perioada urmatoare sa se aseze la masa cu opozitia pentru a alcatui o strategie de redresare a domeniului feroviar.

“Vrem ca opozitia sa aiba un program strategic pe termen, mediu si lung privind calea ferata. Avem intalniri aproape saptamanale cu actualul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, multe dintre ele nu pot fi concretizate aproape prin nimic pentru ca unitatile de cale ferata se afla intr-o situatie foarte dificila, datoriile lor sunt foarte mari”, a mai spus reprezentatul sindicalistilor din domeniul feroviat.

La intalnirea cu sindicatele au mai participat presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, secretarul general Liviu Dragnea, senatorul Sorin Bota, secretarul Departamentului de Transporturi, Dragos Titea, senatorul Trifon Belacurencu si vicepresedintele Departamentului de Transporturi Cornel Garoseanu. (Agerpres)