Horatius Dumbrava: Noul Cod al muncii ar putea sa duca la milioane de litigii
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, spune ca modificarile legislative majore, cum este si cazul Codului Muncii, ar putea sa duca la aparitia a milioane de procese noi pe rolul instantelor de judecata.
El a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca acelasi lucru se poate intampla si cu implementarea celorlalte patru noi coduri ale “micii reforme”, pe care o considera “un succes partial”.
“Ar fi util ca atunci cand se iau acte normative de importanta majora pentru societate, de impact major economic si social, sa fie consultata inainte puterea judecatoreasca, pentru ca pot sa existe sincope datorita – sa zicem – unei grabe justificate de a face fata prin masuri anticriza, sincope de natura legislativa care sa duca la cresteri masive de cauze pe rolul instantelor”, a precizat Horatius Dumbrava, exemplificand in acest sens cazul noului Cod al muncii.
“Noul Cod al muncii contine modificari de substanta. Ar fi important ca puterea judecatoreasca sa cunoasca dinainte acest text, sa i se dea puterii judecatoresti un ragaz de macar 3-4 luni de la momentul adoptarii, ca sa se poata pregati in mod adecvat si pentru a gasi pe textul de principiu solutiile la posibile litigii”, a spus presedintele CSM.
In opinia sa, orice criza si orice schimbare majora de legi importante pot declansa o avalansa de procese.
“De obicei, atunci cand exista o criza economica-fianciara, sigur vor aparea mii, sute de mii, poate chiar milioane de litigii, dar si atunci cand se schimba fundamental un act normativ cu un altul, sigur se vor naste acele situatii care vor duce la posibile litigii”, a subliniat Horatius Dumbrava.
El a adaugat ca in conditiile implementarii noilor coduri, foarte multe judecatorii nu vor mai putea functiona deloc. Horatius Dumbrava a precizat ca doar in cazul Curtii de Apel Cluj vor exista sase judecatorii care nu vor mai putea functiona odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri, din cauza faptului ca nu au numarul necesar de judecatori.
“Noile coduri sunt instrumente moderne, europene, dar pentru a le implementa este nevoie de masuri financiare si umane. Spre exemplu, la judecatoriile din cadrul Curtii de Apel Cluj, sase judecatorii n-ar mai putea functiona. Motivul este foarte simplu: se introduc doua noi institutii – se numeste judecator de camera preliminara si judecator in materie de drepturi si libertati”, ceea ce ar insemna obligatoriu suplimentarea numarului de personal, astfel incat sa existe minimum cinci judecatori la fiecare instanta.
El a adaugat ca in acest moment exista “un deficit enorm de resurse umane” si ca in aceste conditii nu stie “in ce masura sistemul va mai putea functiona”.
In context, el a catalogat drept “un succes partial” cele patru coduri din “mica reforma”, in sensul ca “sunt prevederi foarte bune, care pot fi implementate a doua zi, dar intr-un sistem normal, care ar functiona normal, nu cu cauze supraincarcate si cu scheme de personal insuficiente”.
Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a participat, luni, la bilantul Curtii de Apel Cluj.
(dupa o stire Epoch Times)