Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

Angajarea raspunderii pe Codul muncii

Mircea Geoana: Angajarea raspunderii pe Codul muncii este o garantare a modificarii lui la prima schimbare de Guvern

Orice angajare de raspundere pe proiectul de lege privind modificarea Codului muncii este o garantare a modificarii acestor reguli la prima schimbare de Guvern si de majoritate, a declarat, miercuri, presedintele Senatului, Mircea Geoana, la finalul unei dezbateri pe care a organizat-o pe tema modificarilor aduse Codului muncii.

“Sunt absolut convins ca Guvernul va avea o bruma minima de intelepciune si va merge pe calea legiferarii normale in Parlament a acestor problematici (legislatia sociala si dialogul social – n.r.). Orice angajare de raspundere si orice fortare este o garantare a schimbarii acestor reguli la prima schimbare de Guvern si de majoritate. Cand va surveni ea, nu stiu. Dar cred ca, daca vrem sa facem un lucru serios, este obligatia Guvernului, dar si a Parlamentului sa incercam sa gasim o forma echilibrata care sa ne permita sa stam un numar de ani in mod predictibil intr-un astfel de nou contract”, a spus Geoana.

Potrivit acestuia, urmeaza o noua intalnire a deputatilor si senatorilor din comisiile de specialitate cu partenerii sociali, legata de ansamblul dezbaterii pe dialogul social, inclusiv pe Codul muncii, insa noua intalnire se doreste a fi pregatita “ceva mai temeinic”.

Totodata, presedintele Senatului a facut apel la toti factorii implicati – Guvern, sindicate, patronate si parlamentari – sa aloce suficient timp pentru a finaliza acest Cod, pentru ca, “odata ce ai taiat intr-un fel, este extrem de greu sa remediezi”.

“Rugamintea mea insistenta catre toti actorii implicati, de la guvern, la patronate, la sindicate sau la actorul parlamentar sau guvernamental, este sa nu cumva sa incercam sa facem din nou greseala sa ne repezim catre un subiect complex, fara sa fi cumpanit serios inainte. Aceste chestiuni produc efecte si, odata ce ai taiat intr-un fel, este extrem de greu sa remediezi. Prefer sa stau 2-3 saptamani in plus intr-o dezbatere solida in Parlament, intr-o serie de dialoguri cu dvs. (factorii implicati – n.r.), intr-o prezenta activa si permanenta in comisiile noastre de specialitate, cum sunt convins ca se va intampla, decat sa fac greseala sa cad in capcana usor facila in a pune in antiteza competitivitatea cu stabilitatea fortei de munca. Este o falsa dilema si este un demon care risca sa corodeze si mai mult competitivitatea si pacea sociala din Romania”, a conchis Mircea Geoana.

Presedintele Senatului a organizat, miercuri, o dezbatere pe marginea modificarilor aduse Codului muncii, la care au participat reprezentantii sindicatelor, patronatelor, senatori si deputati din comisiile de specialitate.
(dupa o stire The Epoch Times)