Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

Plată egală pentru muncă de aceeași calitate

Ziua internațională a femeii 2012: Plată egală pentru muncă de aceeași calitate

Anul acesta, evenimentele ce marchează Ziua internațională a femeii la Parlamentul European se concentrează pe tema „Plată egală pentru muncă de aceeași calitate“. Studiile arată că în UE, între bărbați și femei, încă mai există o diferență de remunerare de 17%. „Progresăm extrem de încet“, a spus raportoarea Edit Bauer (Slovacia) de la Partidului Popular European (Creștin Democrat).

„Cauzele decalajului de remunerare dintre bărbați și femei sunt complexe, multiple și adesea interdependente și depășesc aspectul unic al remunerării egale pentru muncă egală sau de valoare egală. Aceste cauze includ discriminarea directă sau indirectă, precum și factori sociali și economici cum ar fi segregarea profesională și sectorială de pe piața forței de muncă, subevaluarea muncii femeilor, lipsa de egalitate în ceea ce privește concilierea vieții profesionale cu viața privată, tradițiile și stereotipurile, inclusiv în ceea ce privește alegerea parcursului educațional și a modelelor de ocupare a forței de muncă. Potrivit analizelor de specialitate, discriminarea, directă sau indirectă, este responsabilă pentru aproape jumătate din diferență“, se arată în raportul doamnei Bauer.

Pe 7 martie, Parlamentul European organizează un seminar pentru presă și difuzează filmul „Made in Dagenham“. Pe 8 martie are loc o reuniune între deputaţii europeni și parlamentari naționali pe tema „Plată egală pentru muncă de aceeași calitate“. Prin aceasta se dorește găsirea unor măsuri pentru reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați în viitor.

În cadrul evenimentului vor avea loc trei dezbateri pe temele: „Segregarea pieței muncii ca factor al inegalității“, „Anularea diferenței de remunerare între genuri – experiențe din parlamentele naționale“ și „Cum poate sprijini UE statele membre în abordarea diferenței de remunerare între bărbați și femei?“.
sursa: Parlamentul European // 05.03.2012