Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

71 % dintre europeni sunt în favoarea unei concurențe sporite în transportul feroviar

Sondaj Eurobarometru: 71 % dintre europeni sunt în favoarea unei concurențe sporite în transportul feroviar la nivel național și regional

Deschiderea către concurență a sistemelor naționale și regionale de transport feroviar este susținută de 71% dintre cetățenii UE. Sprijinul total este de peste 60 % în toate statele membre, cu excepția a două (Țările de Jos și Luxemburg). 78 % dintre cetățenii UE sunt de părere că o concurență mai mare va fi în beneficiul călătorilor.

Conform unui sondaj special Eurobarometru, mai puțin de jumătate dintre europeni sunt mulțumiți de propriile sisteme feroviare (46 %), deși gradul de satisfacție s-a îmbunătățit față de 1997 (41 %). Nivelul de satisfacție variază de la 67 % în Finlanda până la 18 % în Bulgaria, fiind în general destul de scăzut în statele membre din Europa Centrală și de Sud-Est (Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria și Grecia).

Pentru majoritatea europenilor, deschiderea către concurență va avea o influență pozitivă în ceea ce privește prețul biletelor (72 %), calitatea serviciilor pentru călători la bordul trenurilor (71 %), confortul și curățenia trenurilor (70 %), frecvența trenurilor (68 %), punctualitatea trenurilor (66 %), modul în care sunt administrate întreprinderile feroviare (63 %) și numărul de stații sau rute care vor fi deservite (62 %).

Majoritatea absolută a europenilor se așteaptă ca o concurență mai mare pe piața feroviară să fie benefică pentru părțile interesate individuale, precum călătorii (78 %), operatorii feroviari privați (68 %) și salariații operatorilor de transport feroviar (55 %).

În fine, 70 % din cetățenii UE doresc ca în urma sporirii concurenței să beneficieze de servicii feroviare minimale, similare celor ale companiilor aeriene low-cost, iar 43 % doresc dezvoltarea de servicii premium (mâncare, filme, ziare etc.). De asemenea, aproape două treimi (65 %) dintre europeni doresc mai multe modalități de achiziționare a biletelor (de exemplu online, prin intermediul telefoanelor inteligente sau la bord).

sursa: http://europa.eu
24 sept. 2012