Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

Executarea silită a bugetarilor care au de restituit sporuri

Executarea silită a bugetarilor care au de restituit sporuri ar face nefuncţională administraţia, susţine primarul de Satu Mare

Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, susţine că executarea silită a bugetarilor care au de restituit statului sume din sporuri acordate ilegal ar “face nefuncţională administraţia locală”, fiind nevoie de măsuri administrative pentru depăşirea situaţiei.

Edilul a explicat miercuri într-o conferinţă de presă că foarte multe instituţii publice au profitat de pe urma sporurilor prevăzute de “un sistem haotic”, iar după atacarea sporurilor de către Curtea de Conturi unele instanţe au dat câştig de cauză angajaţilor în vreme ce alte au dispus restituirea sporurilor.

“Se ajunge într-o situaţie care să facă nefuncţională administraţia locală. Ani la rândul am lucrat într-un sistem haotic. Înainte de Legea salarizării unice am avut tot felul de legi care au creat o situaţie neclară din punct de vedere juridic. Instituţiile au profitat, au acordat sporuri şi s-a ajuns la un nivel de salarizare bun, poate puţin peste media din economie”, a declarat Ilyes.

Primarul a subliniat că după micşorarea salariului de bază cu 25% şi a tăierii sporurilor, veniturile unor angajaţi s-au redus cu până la 50%, iar acum “se ajunge la o situaţie absurdă de executare silită”, pentru recuperarea sporurilor, reducându-se practic cu încă 30% veniturile bugetarilor.

Ilyes a salutat iniţiativa Guvernului de a găsi o soluţie în acest caz, spunând că pot fi adoptate două variante. “Soluţia este ori o amnistie totală, ori o eşalonare pe termen lung pentru ca efectul asupra asupra angajaţilor să fie minim. Este vorba despre o recunoaştere a faptului că legislaţia a funcţionat foarte prost”, a adăugat primarul. AGERPRES / 23.02.2012