Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

Executarea silită a bugetarilor care au de restituit sporuri

Executarea silită a bugetarilor care au de restituit sporuri ar face nefuncţională administraţia, susţine primarul de Satu Mare

Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, susÅ£ine că executarea silită a bugetarilor care au de restituit statului sume din sporuri acordate ilegal ar “face nefuncÅ£ională administraÅ£ia locală”, fiind nevoie de măsuri administrative pentru depăşirea situaÅ£iei.

Edilul a explicat miercuri într-o conferinţă de presă că foarte multe instituÅ£ii publice au profitat de pe urma sporurilor prevăzute de “un sistem haotic”, iar după atacarea sporurilor de către Curtea de Conturi unele instanÅ£e au dat câştig de cauză angajaÅ£ilor în vreme ce alte au dispus restituirea sporurilor.

“Se ajunge într-o situaÅ£ie care să facă nefuncÅ£ională administraÅ£ia locală. Ani la rândul am lucrat într-un sistem haotic. ÃŽnainte de Legea salarizării unice am avut tot felul de legi care au creat o situaÅ£ie neclară din punct de vedere juridic. InstituÅ£iile au profitat, au acordat sporuri ÅŸi s-a ajuns la un nivel de salarizare bun, poate puÅ£in peste media din economie”, a declarat Ilyes.

Primarul a subliniat că după micÅŸorarea salariului de bază cu 25% ÅŸi a tăierii sporurilor, veniturile unor angajaÅ£i s-au redus cu până la 50%, iar acum “se ajunge la o situaÅ£ie absurdă de executare silită”, pentru recuperarea sporurilor, reducându-se practic cu încă 30% veniturile bugetarilor.

Ilyes a salutat iniÅ£iativa Guvernului de a găsi o soluÅ£ie în acest caz, spunând că pot fi adoptate două variante. “SoluÅ£ia este ori o amnistie totală, ori o eÅŸalonare pe termen lung pentru ca efectul asupra asupra angajaÅ£ilor să fie minim. Este vorba despre o recunoaÅŸtere a faptului că legislaÅ£ia a funcÅ£ionat foarte prost”, a adăugat primarul. AGERPRES / 23.02.2012

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)