Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

Evoluţia şomajului în România comparativ cu alte state

Rata şomajului în România a crescut în 2012, până în jurul valorii de 7%, dar s-a menţinut la o cotă scăzută comparativ cu alte state din Europa unde a înregistrat valori-record de peste 20-25%. Măsurile de austeritate luate de Guvern încă din 2010 şi evitarea derapajelor în plan economic au făcut ca România să nu se confrunte cu o situaţie gravă în ceea ce priveşte lipsa locurilor de muncă.

Dacă în alte state au fost numeroase greve şi proteste în stradă, unele soldate cu violenţe, la noi lucrurile au fost menţinute sub control, iar presiunea sindicatelor asupra Guvernului pentru a renunţa la măsurile de austeritate aproape că nu s-a simţit.

Anul 2011 s-a încheiat cu o rată a şomajului la nivel naţional de 5,12%, cele mai mici valori fiind în judeţele Ilfov (1,67%) şi Timiş (1,90%), precum şi în Bucureşti (2%). La polul opus s-au aflat judeţele Mehedinţi (9,74%) şi Vaslui (9,61%). Aceasta ne plasa printre statele cu un şomaj redus, fără prea multe probleme pe piaţa muncii.

Rata şomajului a crescut în România în 2012, dar nu la niveluri-record, aşa cum s-a întâmplat în state ca Grecia sau Spania. Astfel, rata şomajului calculată conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii (BIM), în formă ajustată sezonier, a fost estimată în februarie la 7,1%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi la egalitate faţă de nivelul înregistrat în luna februarie 2011.

Şomerii, după calculele BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Faţă de România, în zona euro, rata şomajului a urcat în februarie la 10,8%, faţă de un nivel de 10,7% în ianuarie, în timp ce în aceeaşi lună din 2011 se înregistra o rată a şomajului de 10%, conform Eurostat. Dintre statele membre, cele mai scăzute rate ale şomajului au fost înregistrate în Austria (4,2%), Olanda (4,9%) şi Luxemburg (5,2%), în timp ce Spania a înregistrat valoarea cea mai mare – de 23,6%.

În lunile următoare, situaţia din România, de pe piaţa muncii, s-a îndreptat, iar rata şomajului a scăzut în luna mai la 4,56%, de la 4,73% în luna aprilie, numărul de şomeri fiind de 409.938 de persoane, cu 15.903 mai puţine faţă de sfârşitul lunii anterioare. În mai 2011, rata şomajului era de 5,03%.

Rata şomajului a ajuns, în cel de-al doilea trimestru din acest an, la 6,9%, în scădere cu 7,6% faţă de trimestrul anterior şi cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2011. “Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (21,5%) în rândul tinerilor (15-24 ani)”, potrivit INS.

Spre deosebire de ţara noastră, în Spania rata şomajului a atins în al doilea trimestru al anului nivelul – record de 24,6%, situaţie fără precedent de la îndepărtarea de la putere a dictatorului Francisco Franco, la mijlocul anilor ’70.

Circa 5,7 milioane de spanioli îşi căutau un loc de muncă, în timp ce firmele renunţau la din ce în ce mai mulţi angajaţi, în condiţiile în care recesiunea dădea semne că se va prelungi. Analiştii au avertizat că rata şomajului nu va scădea sub 22% în următorii trei ani.

Chiar dacă ne-am bucurat în primăvară că a scăzut numărul de şomeri din România, acesta a crescut odată cu venirea verii. Astfel, în iunie, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,6%, iar numărul şomerilor în vârstă de 15-74 de ani a fost de 735.000.
(citeste tot articolul pe http://epochtimes-romania.com / 19 dec.2012)