Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

Baza de date naţională cu contractele de muncă

Valentin Mocanu: Baza de date naţională cu toate contractele de muncă sprijină dezvoltarea politicilor viitoare

Iniţiativa guvernului privind crearea, la nivel naţional, a unei baze de date cu toate contractele de muncă înregistrate în România oferă cadrul pentru dezvoltarea unor politici viitoare, a declarat, marţi, Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Informaţii precum tipul contractului, dacă este sau nu pe durată determinată, nivelul salarial sau timpul de lucru vor contribui la eliminarea discrepanţelor între sectorul public şi cel privat, dar şi în interiorul unui anumit sector, a precizat oficialul MMFPS.

Inspecţia Muncii a anunţat că, în 2 decembrie, va activa o nouă versiune a specificaţiilor tehnice de completare a Registrului General de evidenţă a Salariaţilor, precum şi a aplicaţiei ReviSal, aflate în prezent în dezbatere publică. Termenul de înregistrare şi transmitere a Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor a fost prelungit până la 15 decembrie.

Potrivit inspectorului general de stat, Dantes Nicolae Bratu, un element de noutate îl constituie “înregistrarea salariului, a sporurilor şi cuantumul acestora, precum şi durata normală a timpului de muncă şi repartizarea acestuia, detaşarea, dar şi perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă”.

Întrebat despre cererea sindicatelor de majorare a salariului minim pe economie la 900 lei, secretarul de stat Valentin Mocanu a arătat că s-a făcut o analiză pentru creşterea de la nivelul actual de 670 lei la 700 lei.

“Pentru o creştere de 30 lei, am constatat că nu sunt influenţe majore pe buget, nu ar implica o majorare substanţială a cheltuielilor cu salariile în sectorul public, pentru că trebuie să avem grijă să ne înscriem în deficitul bugetar. Pentru creştere mai mare, am constatat că există o opoziţie din partea organizaţiilor patronale”, a adăugat Valentin Mocanu.
Acesta a precizat că subiectul va fi abordat în continuare în cadrul unor întâlniri tripartite, dar decizia va “rămâne în zona Guvernului”.

În legătură posibilitatea unor disponibilizări în MMFPS, Valentin Mocanu a afirmat că “nu există un program de disponibilizări şi în continuare se aplică legea potrivit căreia doar 15% dintre locurile disponibilizate prin plecări naturale vor fi ocupate prin noi angajări”.

Referindu-se la pensiile militarilor, secretarul de stat Mocanu a subliniat că “au fost introduse în calcul veniturile realizate de cadrele militare de-a lungul întregii cariere, ceea ce – din acest punct de vedere – a asigurat o echitate în sistem”.

Marţi, Inspecţia Muncii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, instituţii aflate în coordonarea Ministerului Muncii, au organizat un seminar de lucru cu companii din Top 300 angajatori, având ca obiectiv îmbunătăţirea mediului de afaceri, atât în beneficiul investitorilor cât şi al salariaţilor. (dupa o stire The Epoch Times, 29.11.2011)