Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

De ce avem nevoie de dispoziții UE privind coordonarea securității sociale

Fără dispozițiile Uniunii Europene privind coordonarea securității sociale, nu vi s-ar garanta suficientă protecție atunci când vă exercitați dreptul de liberă circulație și ședere pe teritoriul Uniunii Europene.

De fapt, este posibil ca atunci când vă deplasați să vă confruntați cu diferite probleme legate de drepturile dumneavoastră de securitate socială, precum cele enumerate mai jos.

-Cine îmi plătește cheltuielile de spitalizare dacă am un accident sau dacă mă îmbolnăvesc în timpul șederii în străinătate?

– Care este situaÈ›ia drepturilor mele de pensie dacă am fost angajat în diferite state membre?

– Care stat membru trebuie să îmi plătească prestaÈ›iile de È™omaj dacă sunt lucrător frontalier?

– Este posibil să beneficiez în continuare de prestaÈ›iile de È™omaj dacă mă aflu în alt stat membru în căutarea unui loc de muncă?

– Care stat membru ar trebui să îmi plătească prestaÈ›iile familiale în cazul în care copiii mei își au reÈ™edinÈ›a în alt stat membru decât cel în care lucrez?

– Unde trebuie să plătesc contribuÈ›iile de securitate socială, în ce limbă trebuie să depun cererile de prestaÈ›ii È™i care sunt termenele pe care trebuie să le respect?

Aceste întrebări nu pot fi clarificate numai pe baza legislațiilor naționale privind securitatea socială; prin urmare, ați risca fie să fiți asigurat(ă) de două ori, fie să nu fiți asigurat(ă) deloc sau să vă pierdeți drepturile de securitate socială dobândite fără a avea posibilitatea de a dobândi noi drepturi.

Iată de ce avem nevoie de dispoziții europene, aplicabile în întreaga Uniune, pentru protecția eficientă și completă a drepturilor garantate de sistemele de securitate socială prevăzute de lege.

data: 25 august 2010

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)