Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

Ajutor de stat pentru închiderea minelor de cărbune

Ajutor de stat: Comisia Europeana propune un regulament al Consiliului privind ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune

Comisia Europeană a aprobat o propunere de regulament al Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de huilă generatoare de pierderi din UE până la 1 octombrie 2014.

Acordarea oricărui ajutor nou de operare sectorului va fi condiționată de prezentarea unui plan de închidere a minelor generatoare de pierderi. Statele membre vizate vor putea acorda asistență pentru consilierea și reconversia profesională a lucrătorilor afectați de această măsură, precum și pentru asigurarea faptului că exploatările miniere sunt curățate în mod adecvat și sunt sigure.

„Obiectivul propunerii este de a asigura închiderea definitivă a minelor necompetitive până la 1 octombrie 2014. Nu ar trebui să existe îndoieli în legătură cu acest aspect. Întreprinderile trebuie să fie viabile fără subvenții. Aceasta este o chestiune de corectitudine față de concurenții care funcționează fără ajutor de stat. De asemenea, acest lucru este în interesul contribuabililor și al finanțelor publice, care sunt supuse unor constrângeri importante. Comisia va permite acordarea de ajutor de operare numai întreprinderilor miniere care au un plan de închidere, iar subvențiile ar trebui îndreptate din ce în ce mai mult către susținerea costurilor sociale și de mediu ale acestei măsuri”,

a declarat Joaquín Almunia, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru politica de concurență. Acesta a adăugat:

„Energia curată, obținută din surse regenerabile, reprezintă calea de urmat, dar nu putem ignora consecințele economice și sociale nefaste la nivel regional, care ar rezulta dintr-o închidere bruscă a minelor generatoare de pierderi în această perioadă de creștere încetinită sau de stagnare și de șomaj ridicat”.

sursa: http://europa.eu/
data: 20 iulie 2010