Codul Muncii 2014

Act ce reglementează totalitatea raporturilor de munca
Codul Muncii 2012

Viitorul sistemelor de pensii în UE

Îmbătrânirea populaţiei şi criza economică pun sub presiune sistemele de pensii. În acest context, UE prezintă o serie de opţiuni politice şi lansează o dezbatere publică.

În prezent, raportul dintre numărul europenilor de vârstă activă (15-64 de ani) şi numărul celor cu vârsta de peste 65 de ani este de 4:1. Se estimează că, până în 2060, acest raport va fi de doar 2:1. Pentru guvernele europene, diminuarea populaţiei de vârstă activă reprezintă o dublă provocare: fonduri mai mici pentru sistemele publice de pensii şi un număr mai mare de pensionari.

Problema a fost agravată de criza economică, care a afectat finanţele publice şi a scăzut valoarea a numeroase fonduri de pensii private. 73% dintre europeni se aşteaptă să primească pensii mai mici sau să trebuiască să lucreze ori să economisească mai mult. 54% dintre aceştia sunt îngrijoraţi că vor fi săraci la bătrâneţe.

Într-un raport publicat astăzi, Comisia analizează modalităţile care ar permite protejarea sistemelor de pensii. Propunerile vizează, de exemplu, măsuri care să încurajeze populaţia să rămână cât mai mult în câmpul muncii şi să valorifice oportunităţile de angajare în alte ţări din UE.

De asemenea, se ia în calcul deschiderea pieţei europene către alte tipuri de planuri de pensii şi informarea publicului, astfel încât acesta să ia deciziile corecte cu privire la veniturile din pensii.
sursa: http://ec.europa.eu
08 iulie 2010